Brunello di Montalcino

Strona główna » Kulinaria » Brunello di Montalcino

Informacje

Ci, którzy kochają przyrodę, dobre wino i smaczne jedzenie, nie mogą pominąć miasteczka Montalcino.

Zanurzone wśród urokliwych wzgórz Sieny górujących nad dolinami Ombrone i Asso, gdzie rodzi się jedno z najbardziej cenionych i znanych włoskich win na świecie: Brunello di Montalcino.

 

Terytorium

Brunello di Montalcino jest produkowane na terenie gminy Montalcino, zatopionej w rolniczym krajobrazie o wielkiej historii i pięknie, która od 2004 roku została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Wzgórza Montalcino, w większości pokryte lasami, znajdują się 40 km w linii prostej od morza i 100 km od Apeninów. Od południa zaś ochronę zapewnia góra Amiata, o wysokości 1740 metrów; dzięki niej klimat tutaj jest wyjątkowo łagodny.

Wrażenia zapewnia spektakularny krajobraz, w którym winnice, gaje oliwne i zasiane pola przeplatają się z licznymi kamiennymi budynkami, dowodami stuletniej uprawy tych ziem.

 

Miasteczko

Montalcino z małymi wioskami Castelnuovo dell’Abate, Sant’Angelo i Torrenieri to małe miasteczko sztuki, antyczna osada pochodzenia etrusko-rzymskiego o wspaniałym średniowiecznym układzie.

Otoczone murami i zdominowana przez XIV-wieczną twierdzę, historyczne centrum zachowało Palazzo dei Priori, obecnie ratusz, piękną loggię z dwoma gotyckimi kamiennymi łukami oraz Muzeum Diecezjalne, w którym znajdują się niezwykłe dzieła sztuki sieneńskiej.

 

Wino: właściwości, jakość i łączenie z potrawami

Dzięki skrupulatnej ręcznej pracy, od przycinania łozy po wybór najbardziej odpowiedniego pąka, od powstrzymywania wegetacji po przerzedzanie kiści, jakość winogron, z których Brunello di Montalcino jest niezwykle wysoka.

Wino to, o żywym kolorze granatu, posiada intensywny zapach, w którym można rozpoznać nuty leśne, aromatyczne drewno i delikatną wanilię.

Brunello di Montalcino jest winem, które z biegiem lat staje się coraz lepsze: od minimum 10 do 30 lat, ale może być przechowywane nawet dłużej.

Wino powinno być podawane w temperaturze około 18-20°C.

Zaleca się również dekantowanie bardzo starych butelek w kryształowych karafkach.

Wino to jest rekomendowane do bogatej palety potraw, a w szczególności do czerwonego mięsa, dziczyzny i serów.

 

Przydatne informacje

Consorzio Vino Brunello Montalcino