Casa Artusi

Strona główna » Kulinaria » Casa Artusi

Informacje

Na starówce Forlimpopoli, w pobliżu Ceseny, w antycznym klasztorze odnowionym wewnątrz monumentalnego Kościoła Serwitów, mieści się Casa Artusi, ważny ośrodek kultury enogastronomicznej o międzynarodowym, gospodarczym i turystycznym, znaczeniu.

 

Dom poświęcony został pracy Pellegrino Artusiego, literata i kupca, pisarza i gastronoma, który jest uznanym ojcem dobrej włoskiej kuchni ze względu na przewodnik gastronomiczny, który napisał w 1865 roku: Włoska sztuka dobrego gotowania, stanowiąca podręcznik i zbiór przepisów kulinarnych, wynik licznych podróży i eksperymentów. Wielokrotnie drukowany i tłumaczony na główne języki, jest nadal ważnym źródłem wiedzy dla szefów kuchni i smakoszy z całego świata.

 

Casa Artusi została założona w 2007 roku, aby podtrzymywać tradycję, która wywodzi się właśnie od Artusiego, przyczyniać się do promowania „domowej kuchni” oraz rozpowszechniać wiedzę na temat Emilii-Romanii, które opiera swój sukces na gościnności, smacznej i wszechstronnej kuchni oraz wysokiej jakości produktów rolno-spożywczych.

 

Dla krytyka Alberto Capattiego jest to „pierwsze żywe muzeum kuchni, muzeum odwiedzane w nocy przez ducha Pellegrino, a w ciągu dnia otwarte dla kucharek i kucharzy, amatorów, gastronomów, smakoszy, dzieci i dla wszystkich tych, którzy, bez konkretnego tytułu, nadal kochają założyć fartuch, usiąść przy stole i zostać tam jak najdłużej. To dom nie tylko pamięci i sławy, ale i apetytu”.

 

W Casa Artusi znajduje się biblioteka, restauracja, szkoła gotowania i miejsce na imprezy, których celem jest podkreślanie znaczenia domowej kuchni i popularnych tradycji gastronomicznych poprzez badania, komunikację i szkolenia, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni utrzymanej w tradycji Emilii-Romanii.

 

W szczególności, Scuola di Cucina Casa Artusi jest otwarta zarówno dla miłośników gotowania, którzy chcą poprawić swoje umiejętności, jak i dla profesjonalistów, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności w konkretnych dziedzinach gastronomii. Niektóre z najważniejszych nazwisk w krajowej gastronomii przyczyniają się do rozwoju szkoły gotowania; mistrzowie gotowania, którzy są proszeni przez Casa Artusi o wyrażanie ich profesjonalizmu poprzez pamięć domowej kuchni.

Ze szkołą współpracują Le Mariette, znawczynie w kuchni, które, pracując ramię w ramię z uczniami, prowadzą praktyczne kursy poświęcone ciastu francuskiemu, świeżemu ugniatanemu ręcznie i wałkowanemu wałkiem makaronowi jajecznemu, oraz piadinie, chlebowi rodem z Romanii.

 

Oprócz tradycyjnych receptur skodyfikowanych przez Pellegrino Artusiego, ośrodek przez lata opracował bardziej innowacyjne propozycje, mieszkając potrawy i składniki kuchni Romanii: świeży chleb, piadinę i gnocco fritto, domowe wędliny, mąkę mieloną w kamiennych żarnach, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia Dop Colline di Romagna i Dop z Brisighelli, rasę krów Romagnola, „słodką” sól z Cervii, szafran z pagórków Oriolo dei Fichi, zapomniane owoce z obszaru Riolo Terme, rasę świń mora romagnola i wiele innych.

 

Casa Artusi słynie również z Festa Artusiana, wielkiego festiwalu wydarzeń, pokazów i wystaw związanych z jedzeniem i pamięcią o włoskim wieszczu tradycyjnej kuchni, który co roku gości tysiące ciekawskich i miłośników kultury dobrego jedzeniu.

Przydatne informacje

Casa Artusi

I Musei del Gusto