Chleb z Matery

Strona główna » Kulinaria » Chleb z Matery

Informacje

Włochy mogą poszczycić się wielowiekową tradycją wypieku chleba. Od północy po południe, każda miejscowość posiada swój własny tradycyjny chleb, a wśród najbardziej znanych wymienić należy ten pochodzący z jednego z najpiękniejszych włoskich regionów, Basilicaty: chleb z Matery.

Znana ze swoich pradawnych domostw, kamieni i skalistych kościołów, Matera jest miastem o niekwestionowanym uroku, podziwianym przez turystów z całego świata, wpisanym w 1992 roku na listę światowego dziedzictwa UNESCO.  Kiedy spaceruje się po tym uroczym mieście, można poczuć się jak w bożonarodzeniowej szopce. To nie przypadek, że Matera nazywana jest również drugim Betlejem, a ze względu na swój wygląd był scenerią dla niezwykłych filmów, takich chociażby jak „Pasja” Mela Gibsona.

Chleb z Matery od zawsze pozostawał symbolem miasta. Jego kształt i niepowtarzalny smak są wynikiem starożytnej kultury i tradycji, która dziś jest żywa bardziej niż kiedykolwiek.

Składniki i przepisy

Chleb z Matery IGP vero lucano jest wytwarzany w 100% z pszenicy durum, z czego 20-30% należy do starożytnej i cennej odmiany pszenicy „Senatore Cappelli”.

Surowe przepisy dotyczące produkcji IGP, które obowiązują w całym łańcuchu produkcyjnym w celu zagwarantowania jakości produktu, obejmują między innymi: przechowywanie pszenicy w silosach termo-wentylowanych w celu zapewnienia niezmienności właściwości organoleptycznych pszenicy, stosowanie naturalnego zakwasu uzyskanego w wyniku maceracji winogron i fig w wodzie oraz poszanowanie długich okresów wyrastania zarówno w zbiorniku, jak i na stołach.

Charakterystyka i ciekawostki

Do najważniejszych aspektów chleba, oprócz wspaniałego smaku produktu, autentyczności surowców i ważnego procesu wytwarzania, należy umiejętność przechowywania ziaren uprawianych na wzgórzach Matery i w pobliskich miejscowościach.

Kształt chleba przypomina małą górską płaskorzeźbę, charakterystyczną dla krajobrazu płaskowyżu Murgia, składniki z kolei są syntezą podstawowych elementów właściwych dla okolic Matery: wody i ziaren.

Do 1950 roku rodziny w Materze na uformowanych bochenkach umieszczały za pomocą drewnianej pieczątki własną markę, aby rozpoznać swój chleb po upieczeniu. Pieczęć była wykonana przez pasterzy podczas ich pobytu na pastwiskach. Liczne tego typu pieczątki przechowywane są i eksponowane w Narodowym Muzeum Archeologicznym Domenico Ridola w Materze.

Przepisy

Chleb jest tak dobry, że można go jeść bez jakichkolwiek dodatków, chociażby zaraz po zakupieniu w torebce Consorzio del Pane di Matera IGP.

Znajduje także częste zastosowanie do przygotowania potraw, takich jak ’cialledda calda’, z jajkiem, liśćmi laurowymi, czosnkiem i oliwkami na upieczonym chlebie oraz ‘cialledda fredda’, z chlebem zwilżonym pomidorami i czosnkiem.

Inne produkty enogastronomiczne

W Materze istnieje bogata różnorodność produktów enogastronomicznych: słynne są wszystkie produkty wyrabiane ze słynnej pszenicy durum, w tym makaron.

Nie brakuje też dobrego wina, które zdobyło znak towarowy Doc Matera i które jest produkowane w różnych gminach Matery, ze szczepów Aglianico, Sangiovese, Primitivo, Greco i Malvasia di Basilicata.