Czekolada z miasteczka Modica

Strona główna » Kulinaria » Czekolada z miasteczka Modica

Informacje

Modica jest uroczym miasteczkiem, które wznosi się u zbiegu dwóch rzek w prowincji Ragusa i słynie nie tylko z artystycznych skarbów, ale również z dawnej tradycji cukierniczej. W 2002 roku Modica, wraz z Val di Noto, została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO ze względu na swoje historyczne, bogate w architekturę barokową, centrum. Przede wszystkim jednak Modica jest znana na całym świecie ze względu na swoją czekoladę.

Czekolada z miasteczka Modica, słynącą ze swego smaku i naturalności, pochodzi z bardzo odległych czasów dominacji hiszpańskiej na Sycylii, kiedy okupanci wprowadzili jej wytwarzanie w „Księstwie Modica”, która było wówczas większe od Królestwa Sycylii.

Czekolada produkowana w Modice, w przeciwieństwie do tego, co dzieje się w innych częściach świata, nigdy nie przestawiła się na przetwórstwo przemysłowe, zachowując przez wieki autentyczny smak oparty na czystości składników i kunszcie przetwórstwa, co pozwala na nazwanie produktu przy użyciu chronionego oznaczenia geograficznego (PGI).

Wytwarzanie i historia

Czekolada w Modice jest nadal wytwarzana tak jak to robili Aztekowie w starożytnym Meksyku, czyli w procesie, który pozostawia bez zmian właściwości organoleptyczne kakao.

Aztekowie opiekali nasiona kakaowca na czymś w rodzaju kamiennej tary, zwanej „metate”, którą delikatnie podgrzewali od spodu. Nasiona były następnie mielone za pomocą kamiennego wałka. Otrzymaną pastę kakaową aromatyzowano przyprawami (wanilią, czerwonym pieprzem, cynamonem i wieloma innymi lokalnymi przyprawami i ziołami, a nawet egzotycznymi kwiatami); mieszanka ta była następnie wcierana w „metate”, aż do uzyskania twardego i jednolitego ciasta.

Mieszkańcy miejscowości nauczyli się tej obróbki od Hiszpanów powracających z nowego świata. W trakcie przetwarzania na zimno, kakao nie przechodzi przez fazę konszowania: masa kakaowa jest bowiem przetwarzana w temperaturze 40° z dodatkiem cukru pudru, który nie topi się z powodu niskiej temperatury, co nadaje czekoladzie charakterystyczny „szorstki” wygląd i grudkowatą konsystencję.

Smaki i właściwości

Czekolada ma ciemnobrązowy, prawie czarny kolor i grudkowatą konsystencję, a pod językiem wyczuwa się kryształy cukru, który nie zdołał się rozpuścić. Otrzymany smak przypomina prażone ziarna kakaowca.

Tradycyjnie czekolada aromatyzowana jest cynamonem lub wanilią, ale można również znaleźć czekoladę z ostrą papryczką. Wśród przypraw stosowana jest: kawa, cytrusy, anyż i szarańczyn strąkowy. Niektórzy producenci oferują czekoladę o smaku mięty z dodatkiem posypki migdałowej lub z dodatkiem białego pieprzu, pistacji i imbiru.

 

Przydatne informacje

Czekolada z miasteczka Modica