Diament z Alby: biała trufla

Strona główna » Kulinaria » Diament z Alby: biała trufla

Informacje

Gdyby ktoś nas spytał: „Czy znasz tuber magnatum pico?”, trudno byłoby nam udzielić natychmiastową odpowiedź, ale na pytanie „Czy lubisz białe trufle?” przytaknęlibyśmy prawdopodobnie bez wahania. A tak naprawdę to przecież ten sam produkt: mowa o najbardziej cenionym gatunku trufli w historii, zarówno z gastronomicznego, jak i ekonomicznego punktu widzenia. W istocie bowiem, ze względu na bardzo wysoką cenę, jaką może osiągnąć, jest uważany za najcenniejszy z diamentów.

Jedną z najbardziej znanych pozostaje z pewnością biała trufla z Alby, piemonckiego miasta w prowincji Cuneo, która dzierży berło najstarszych targów białej trufli, które odbywają się od października do listopada.

Są to targi pełne spotkań dla mieszkańców i turystów, które kończą się 13 listopada Światową Aukcją Białej Trufli z Alby w Sali Masek na zamku w Grinzane. Dzięki połączeniu satelitarnemu w aukcji na żywo uczestniczą inne miasta z całego świata (w poprzednich edycjach brały udział takie miasta jak Paryż, Hong Kong, Moskwa, Las Vegas, Londyn, Monachium, Tokio, Nowy Jork, Los Angeles i Hollywood).

Od samego początku wydarzenie to miało charakter międzynarodowego wydarzenia, którego nie można przegapić i które przez lata było świadkiem udziału wielkich osobistości, od sportowców, takich jak Joe di Maggio, po reżyserów takich jak Alfred Hitchcock, od króla Farouka po aktorów, takich jak Ugo Tognazzi, Alain Delon, Gérard Depardieu i wielu innych.

Akcja ta rozsławia białą truflę z Alby zarówno we Włoszech, jak i za granicą. Jest to aukcja bijąca rekordy. Wystarczy tylko wspomnieć, że w edycji 2010 trzynaście trufli zostało sprzedanych za łączną kwotę 307,2 tysięcy euro. Z dwóch najcenniejszych okazów jeden trafił do Hongkongu za 105 tysięcy euro, a drugi do Grinzane za 100 tysięcy euro. Hongkong wygrał również najcenniejszą truflę w 2009 roku, kiedy 750-gramowy okaz zapłacił 100 tysięcy euro.

Nie wszyscy wiedzą, że aby zmienić przekonanie, zgodnie z którym trufla trafia jedynie do odbiorców elitarnych, dużą część dochodów ze sprzedaży przekazuje się na cele charytatywne, w tym dla stypendystów oraz dla krajowych i międzynarodowych instytucji filantropijnych . Podkreślić również należy, że przed 13 listopada, czyli przed dniem słynnej aukcji, miasto Alba jest pełne wydarzeń i inicjatyw, począwszy od Światowego Targu Trufli, gdzie odwiedzający mogą znaleźć certyfikowane bulwy. Trufle będące w sprzedaży zostają bowiem poddawane analizie i gwarantowane przez komisję kontrolną, która pełni funkcję łącznika z konsumentami przez cały czas otwarcia targów dla zwiedzających i do której kupujący może zwrócić się w każdej chwili.

Scenerią dla tego targu jest Przegląd enogastronomiczny AlbaQualitá. To ponad sto stoisk, gdzie turyści mogą nie tylko kupić, ale także po prostu spróbować wszystkich innych smaków pochodzących z terytorium Langhe i Roero: od ciast po sery i wędliny.

Nie można też zapomnieć o innych ważnych specjałach piemonckiego stołu, a mianowicie o renomowanych winach pochodzących z tego wspaniałego regionu: Barolo, Barbaresco, Roero, Nebbiolo, Dolcetto, Barbera, Favorita, Arneis i Moscato; winach, które uczyniły Langhe terytorium o międzynarodowej sławie.

Nieskończona liczba produktów, które sprawiają, że miejsca, które je produkują, zyskują jeszcze bardziej na wyjątkowości. Jest to jeszcze jeden powód, aby odwiedzić ten fascynujący region.

Przydatne informacje

The International Alba White Truffle Fair