Eataly, żywność wysokiej jakości

Strona główna » Kulinaria » Eataly, żywność wysokiej jakości

Informacje

Eataly jest jedną z marek włoskich wspaniałości enogastronomicznych. Nie oznacza jednego produktu, ale ich cały łańcuch, który przynosi odbiorcom wysokiej jakości żywność za przystępną cenę.

Marka zrodziła się z pomysłu przedsiębiorcy Oscara Farinettiego, dziś natomiast może poszczycić się wieloma sklepami w Mediolanie, Genui, Bolonii, Florencji, Rzymie i Bari, łącząc w nadzwyczajny sposób marki, firmy i producentów, które reprezentują to, co najlepsze we włoskiej tradycji produkcji serów, ciast, wina i oleju.

 

Odzyskując dawny model, typowy dla lokalnych rynków wielu włoskich wiosek, w Eataly można kupić najlepsze produkty włoskiej tradycji rolno-spożywczej, ale także spożywać i badać jego produkty poprzez kursy degustacji i przygotowywania żywności.

 

Celem Eataly jest stworzenie systemu produkcji, marketingu i dystrybucji, który byłby odpowiedzialny, zrównoważony ekologicznie i wspólny dla wszystkich podmiotów włoskiego łańcucha dostaw enogastronomicznych, które uczestniczą w jego obiegu.

Jest to filozofia, która łączy Eataly z ruchem Slow Food Carlo Petriniego i która opiera się na idei poszanowania różnorodności biologicznej i suwerenności żywnościowej w imię miłości do środowiska, kultury i tradycji.

 

Pierwsza siedziba Eataly została otwarta w 2007 roku w Turynie – mieście, które może poszczycić się wieloma rekordami w dziedzinie gastronomii i nadal rozszerza swoją działalność na cały kraj, oferując kursy z zakresu edukacji żywnościowej, gotowania i degustacji win oraz grappy.

W miejscach przeznaczonych dla gastronomii można nie tylko skosztować produkowaną na miejscu mozzarellę z mleka bawolego, nadziewane i pieczone mięsa, ryby z włoskich mórz, pizzę i makarony, ale także kupić to wszystko już gotowe lub przygotowane bezpośrednio do spożycia w innym miejscu.

Odpowiedzialne podejście do kultury dobrego jedzenia jest okazją dla Eataly do potwierdzenia tysiącletnich praktyk i wartości: szacunku, jaki rybacy mają dla morza, ochrony różnorodności biologicznej w parkach, pastwiskach i dolinach ze strony hodowców, staranności i zachowania dla dawnej wiedzy związanej z przygotowywaniem żywności.

 

Do części tej filozofii należą wybory Eataly co do miejsc, w których organizowane zostają wystawy i sprzedaż. Są to opuszczone czy nieużywane budynki, przywrócone do życia dzięki interwencji architektów i projektantów wnętrz, którzy sprawiają, że przestrzenie te stają się fascynującymi i pięknymi miejscami godnymi odwiedzenia.

Siedziba Eataly w Rzymie mieści się wewnątrz stacji Ostiense, nieużywanego terminala lotniczego zaprojektowanego przez Julio Lafuente i charakteryzującego się postmodernistyczną architekturą szkła i stali oraz wielkimi żyrandolami włoskiego designu, we Florencji z kolei, wewnątrz dwudziestowiecznego budynku, w którym mieściła się stara księgarnia, podczas gdy w Mediolanie siedzibą wybraną przez Eataly jest stary Teatr Smeraldo, w którym debiutowali tacy wielcy artyści, jak Mina, Celentano czy Josephine Baker. Miejsce to stanie się jedną z atrakcji związanych z Expo2015.

 

Przydatne informacje

Eataly