Kalabria i peperoncino

Strona główna » Kulinaria » Kalabria i peperoncino

Informacje

Wycieczka do Kalabrii, krainy czerwonego złota to podróż w poszukiwaniu intensywnych smaków, które przypominają o bliskowschodnich wpływach w lokalnej kuchni.

W tym regionie, królującym na stole „czerwonym złotem”, pozostaje peperoncino (ostra papryczka).

Z kolei miejscowość Diamante jest jej stolicą, która poświęciła piparedduzzu (jak papryczkę nazywa się w dialekcie) Akademię, organizującą co roku, we wrześniu, Festiwal, który zyskał już międzynarodową sławę: kino, sztuka, kultura, spotkania, dyskusje, satyra, muzyka, pokazy mody, występy uliczne i dużo gastronomii, w której czerwonego złota nigdy nie brakuje.

Nasz podróż rozpoczyna się od Diamante, a dokładnie od „Ogrodu cytronów”, ośmiu kilometrów plaży, krystalicznie czystego morza i alejek radośnie barwionych malowidłami ściennymi. W tym pięknym miasteczku trzeba spróbować wielu sosów i słynnej n’duja: wędliny o smaku ostrej papryczki, wyśmienitej jako przystawka lub dodatek do pierwszych dań. Wreszcie wizyta w Maierà, 8 km od Diamante, gdzie w pałacu książęcym mieści się Muzeum ostrej papryczki (Museo del peperoncino).

Przemieszczając się wzdłuż wybrzeża na północ, znajdziemy bardzo popularne plaże: Scalea, z jej antyczną osadą ułożoną schodkowo i Praia a Mare, otoczoną cytronami, z malowniczą wyspą Dino i sanktuarium Santuario della Madonna della Grotta , z którego można podziwiać niezwykły widok na to wybrzeże.

Przemierzając Park Narodowy Pollino, z jego szczególnie surową przyrodą, docieramy do Castrovillari z imponującym zamkiem aragońskim z 1490 roku. Obszar ten jest jednym z punktów, z których wyruszają wycieczki po parku (od strony Kalabrii, nie zapominajmy bowiem, że park obejmuje również część Basilicaty).

Tak więc, jeśli od morza wolimy góry, dające nam możliwość uprawiania wielu sportów (turystyki pieszej, kolarstwa górskiego, wspinaczki górskiej, kanioningu, raftingu, speleologii, a zimą narciarstwa biegowego) obowiązkowo powinniśmy odwiedzić ten park – posiadający kilka kempingów, schronisk i pól biwakowych – oraz jego rezerwaty: Dolinę Rzeki Lao (Valle del Fiume Lao), wąwóz Raganello (Gole del Raganello) i dolinę rzeki Argentino (Valle del Fiume Argentino).

Ponadto na obszarze chronionym od prawie pięciuset lat żyje wspólnota Arboreszów, grupa etniczna uważająca się za potomków Albańczyków, która osiedliła się między Kalabrią a Basilicatą w latach 1470-1540, aby uciec przed Turkami. Wśród miasteczek godnych do odwiedzenia wymieniamy: Acquaformosa, Civita (gdzie znajduje się muzeum cywilizacji Arboreszów), San Basile, Lungro, Plataci i Frascineto. Absolutnie nie można pominąć wzruszających mszy śpiewanych zgodnie z obrządkiem grecko-bizantyjskim.

Z gór docieramy do miasta Cosenzy, stolicy prowincji, z malowniczym Corso Mazzini, sugestywną starówką i widokiem na rzeki Crati i Busento. Po wizycie w majestatycznym Duomo, przechodzimy do stołu, gdzie nadal możemy znaleźć wyraziste smaki Kalabrii i gdzie specjalnością jest mùstica: małe rybki pokryte ostrą papryczką, suszone na słońcu i konserwowane w oleju.

Nasza trasa kończy się powrotem na wybrzeże tyrreńskie, w Paoli, gdzie od 1 do 4 maja obchodzone jest święto patrona Kalabrii, św. Franciszka z Paoli (San Francesco di Paola). Na święto zjeżdżają tłumnie wierni z całych Włoch, którzy w Paoli spędzają noce na świeżym powietrzu, na wspólnym śpiewaniu i graniu na instrumentach. Kulminacyjnym wydarzeniem jest procesja z rzeźbą świętego, która poprzez aleję zabudowaną zdobionymi majolikami kapliczkami przedstawiającymi cuda św. Franciszka, dociera najpierw do klasztoru, gdzie w gotyckim kościele przechowywane są relikwie świętego, a w godzinach popołudniowych na plażę w celu pobłogosławienia łodzi. Święto kończy się o północy pokazem fajerwerków.

Zakupy

W wioskach zamieszkiwanych przez Arboreszów wytwarza się z włókien janowca wyjątkowe tkaniny (gobeliny, saszetki, fartuchy). Sztuka tkactwa jest bardzo rozpowszechniona w całym regionie.

Typowe produkty enogastronomiczne to, oprócz ostrej papryczki, doskonałe wędliny (ognista soppressata), ser pecorino, ricotta i cytron (kandyzowany lub jako likier, specjalność miejscowości Diamante). Cytron jest również używany do produkcji panicilli,  rodzynkowych przysmaków zawiniętych w liście cytronu. Wina Doc: czerwone Donnici, Pollino i Savuto.