Lody rzemieślnicze

Strona główna » Kulinaria » Lody rzemieślnicze

Informacje

Pochodzenie lodów owiane zostało mgłą tajemnicy. Sięga czasów, kiedy ludzie postanowili przechowywać w lodzie tę mieszankę mleka, owoców i miodu. Ale dziś, kiedy mówimy o lodach, nie możemy nie pomyśleć o Włoszech. Świadczy o tym fakt, że słowo „lody”, trochę jak „makaron” i „pizza”, pokonało wszelkie bariery językowe i stało się powszechnie znane.

Historia

Począwszy od Biblii, w której opowiada się o darze, jaki uczynił Izaakowi Abraham, łącząc kozie mleko ze śniegiem, po zabiegi, dzięki którym napary na bazie wody, cukru, ziół i przypraw stały się sorbetami, importowanymi przez Arabów na Sycylię, historia lodów przemierza całą włoską, śródziemnomorską i klasyczną kulturę. Tak naprawdę to Rzymianie poznali techniki konserwacji i przetwarzania tego produktu, o czym świadczą badania archeologiczne na obszarze Wezuwiusza, które wykazały spożywanie orzeźwiającej mieszanki na bazie lodu i soku cytrynowego.

Ale to niewątpliwie Włochom z XVI wieku, a w szczególności Florencji Medyceuszy, zawdzięczamy „nowoczesne” lody, które wszyscy znają i cenią: na bazie mleka, śmietany i jaj.

Ten typowo włoski produkt, stworzony przez florenckich cukierników Katarzyny Medycejskiej, został przywieziony do Francji na dwór Henryka II, jej męża, stamtąd zaś zyskał wielką sławę w Europie, a następnie na świecie.

Tradycja przede wszystkim

Tradycyjne smaki, zdrowe i naturalne składniki oraz rzemieślnicze wykonanie sprawiają, że włoskie lody są symbolem doskonałości na całym świecie. Nie tylko dla łakomczuchów, którzy nie przegapią nigdy okazji, aby ich spróbować podczas wizyty we Włoszech.

Istnieje prawie 30 tysięcy rzemieślniczych lodziarni porozrzucanych po całym kraju. Mówimy o rynku o wartości około 2,5 miliarda euro rocznie, który nie ucierpiał w wyniku kryzysu i który może świecić przykładem dzięki inicjatywom takim jak chociażby inicjatywa historycznej marki Carpigiani, która w prowincji Bolonii, a dokładnie w Anzola Emilia, otworzyła Carpigiano Gelato University, a także muzeum dedykowane lodom, Gelato Museum, w którym można zwiedzać rzemieślnicze lodziarnie.

Na oddzielne omówienie zasługują z kolei lody pakowane. Stały się one powszechne we Włoszech po II wojnie światowej, kiedy powojenny postęp przemysłowy objął także tę branżę, która do tej pory miała charakter czysto rzemieślniczy.

Typowe smaki i składniki

Delektowanie się lodami w waflowym stożku lub w miseczce, spacerując ulicami Wenecji, Turynu, Rzymu, Neapolu czy Palermo, jest jedną z tych przyjemności, których trudno sobie odmówić i które mają swój niewątpliwy wkład w poznawanie piękna włoskiego półwyspu poprzez jego szczególne smaki. Od typowej piemonckiej gianduji po pistacje z Bronte, od północy na południe, lody odzwierciedlają rzeczywiście typowy charakter obszarów, na których są produkowane.

Prawdziwa delicja dla wszystkich podniebień

Oprócz tego, że lody są orzeźwiające, smaczne i satysfakcjonujące dla podniebienia, są też zbilansowanym produktem, który zapewnia odpowiednią proporcję białka, tłuszczów, cukrów, a w przypadku sorbetów owocowych – witamin.

Aby umożliwić wszystkim dzielenie się tą zdrową przyjemnością, coraz więcej lodziarni rzemieślniczych we Włoszech zwraca uwagę na konsumentów o specjalnych potrzebach, takich jak celiakia i nietolerancja laktozy.

Przydatne informacje

Istituto del Gelato Italiano
Università del gelato: Carpigiani Gelato University
Museo del Gelato: Gelato Museum