Muzea Żywności w Parmie

Strona główna » Kulinaria » Muzea Żywności w Parmie

Informacje

Powstanie Muzeów Żywności w Parmie miało na celu opowiadanie historii, tradycji i smaku typowych produktów. Są one świadectwem tego, że jakość to styl życia.

W pięknej prowincji Parma znajdują się cztery muzea, z których każde poświęcone zostało jednemu produktowi będącemu nie tylko symbolem Made in Italy, ale także jakości i naturalności, a wśród nich wymieniamy: ser Parmigiano Reggiano, szynka, pomidor i salami z Felino.

Muzeum Parmigiano Reggiano

Wznosi się w charakterystycznej gminie Soragna i jest poświęcone Parmigiano Reggiano, klasycznemu i renomowanemu włoskiemu serowi, cenionemu na całym świecie ze względu na jego szczególne właściwości. Materiał wystawiony w dawnej serowarni pochodzi z pięciu prowincji, w których produkowany jest Parmigiano-Reggiano i obejmuje okres od drugiej połowy XIX wieku do pierwszej połowy XX wieku.

Na wystawie prezentowane są nie tylko przedmioty związane z różnymi etapami wytwarzania sera, ale również materiały dotyczące gastronomicznego wykorzystania produktu i jego historii.

Muzeum Szynki Parmeńskiej

Muzeum powstało w Langhirano, małej miejscowości, która szynce poświęca także festiwal. Mieści się ono na terenie dawnego Forum Boarium. Ta odgraniczona Padem i Apeninami kraina, leżąca między dolinami Enza i Stirone, oferuje doskonałe wędliny, od szynki parmeńskiej po culatello z Zibello i spalla z San Secondo (rodzaj lokalnej łopatki), dumę gastronomii Parmy i prawdziwą radość dla podniebienia.

Wewnątrz muzeum rekonstruowany jest cały proces produkcji doskonałych parmeńskich wędlin.

Muzeum Pomidora

Muzeum to mieści się w Collecchio, rolniczym i przemysłowym ośrodku w Emilii-Romanii. Produkt ten nazywany jest też tutaj „czerwonym złotem”.

Dziś, gdy prowincja Parma eksportuje swoje pomidory na cały świat, muzeum odtwarza wydarzenia historyczne, które towarzyszyły jego historii: od technik uprawy po marketing, i przedstawia rekonstrukcję antycznej fabryki przetworów pomidorowych z maszynami z dawnej epoki.

Muzeum Salami z Felino

Muzeum powstało w Felino, gminie, która rozciąga się na obszarze położonym pomiędzy wzgórzami i równinami w pobliżu Regionalnego Parku Krajobrazowego Lasów Carrega.

Muzeum podzielone jest na 5 sekcji. Mieści się we wspaniałych osiemnastowiecznych pomieszczeniach piwnic zamku Felino. Koncentruje się nie tylko na salami, wraz z tworzącymi je surowcami, czy na ich przetwarzaniu, ale także na opowiadaniu o przepięknym terytorium, na którym jest produkowane.