Olej: zielone złoto Apulii

Strona główna » Kulinaria » Olej: zielone złoto Apulii

Informacje

Olej stanowi złoto Apulii, regionu, który jest głównym jego producentem na Półwyspie Apenińskim. Produkuje się tutaj prawie 2 mln kwintali oleju rocznie a ogromne przestrzenie pokryte gajami oliwnymi są cudownym tłem dla ziemi całowanej przez słońce i morze.

Kamienie młyńskie i starożytne olejarnie świadczą o szacunku i oddaniu narodu apulijskiego dla tej niezwykłej tradycji smaku.

W niektórych miejscowościach Salento, rozrzuconych wzdłuż wybrzeża lub w głębi lądu, uprawa i pielęgnacja gajów oliwnych – autentycznych pomników przyrody – jest zwyczajem i wyrafinowaną sztuką przekazywaną od wieków: od przycinania drzew do zbiorów oliwek, od mielenia po spożywanie.

Olej jest zatem wielkim zasobem całego terytorium od Salento po Gargano. Od gór Subappennino Daunio  po zbocza Serre Salentine, zafascynują nas duże i szlachetne wielowiekowe drzewa oliwne, które są obecnie integralną częścią krajobrazu.

Od północy aż na południe, istnieje niezliczona ilość gruntów wykorzystywanych pod te uprawy, z których wiele wykorzystuje się do rolnictwa ekologicznego. Jednak w przypadku trasy enogastronomicznej w regionie Apulii, poświęconej oliwie z oliwek objętych ChNP, warto wspomnieć o głównych obszarach produkcji. Zaczyna się od oliwy z Collina di Brindisi, produkowanej w prowincji Brindisi oraz w gminach Carovigno, Ceglie, Messapica, Cisternino, Fasano, Ostuni, San Michele Salentino, San Vito dei Normanni i Villa Castelli.

Następnie na całym obszarze Foggii produkowana jest oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia Dauno DOP.

Z terenów prowincji Lecce i wielu gmin prowincji Taranto pochodzi oliwa z oliwek Terra D’Otranto DOP.

Wreszcie gaje oliwne stolicy regionu, Bari i okolic produkują oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia Terra di Bari DOP, która obejmuje oliwę z Castel del Monte, Bitonto, Murgia dei Trulli i Grotte.

Przydatne informacje