Pistacje z Bronte

Strona główna » Kulinaria » Pistacje z Bronte

Informacje

Kolorowe, smaczne i doceniane; przydatne w trakcie przygotowywania ciast, potraw lub nawet do jedzenia osobno, by cieszyć się  smakiem i dobroczynnymi właściwościami. Świeże lub suszone pistacje są jednym z najcenniejszych składników sycylijskiej kuchni, a także symbolem miasta Bronte w prowincji Katanii i jego gospodarki, do tego stopnia, że ze względu na swoją wartość owoc ten zyskał przydomek „zielonego złota”.

 

Między historią a tradycją

Istnieją ludzie, którzy nazywają go w dialekcie „scornabecco”, „spaccasassi” lub nawet „fastuca”.

Pistacja jest rośliną długowieczną, która żyje do 200 a nawet 300 lat i która znalazła w Bronte i w jego okolicach, swoje idealne miejsce. Jednak jej początków powinniśmy szukać raczej na Wschodzie, w starożytnej Persji, chociaż pistacja, która rośnie w Bronte ma szczególne i niepowtarzalne cechy odróżniające ją od wszystkich innych gatunków, nawet tych uprawianych w tym samym regionie, jedynym we Włoszech, gdzie produkowana jest „pistacia vera”.

Być może to gleba wulkaniczna czyni ją tak wyjątkową. To właśnie tutaj wyrasta, pomimo ziemi spalonej przez słońce i ogień, między majestatem Etny a górami Nebrodi, w tym naturalnym środowisku przyjaznym dla wzrostu tej żywicznej rośliny o gęstych liściach. Nie wymaga ani dużo wody, ani specjalnych zabiegów, i jest zdolna do trzymania się najbardziej stromych zboczy dzięki sękowatym gałęziom i głębokim korzeniom.

 

Zbiory, które odbywają się co dwa lata między końcem sierpnia a początkiem września, są magicznym momentem, kiedy odnawia się zbiorowy obrządek, w który zaangażowana jest cała ludność Bronte: kobiety, mężczyźni, osoby starsze i dzieci; wszyscy wspinają się, aby wyłuskać, jeden po drugim, ten drogocenny owoc, z perłową skórką, która zamyka w sobie triumf barwnych odcieni, od głębokiej zieleni po fioletowawą czerwień.

 

Znak D.O.P.

Ze względu na swoje unikalne cechy, właściwości odżywcze i organoleptyczne, w połączeniu z wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem i aromatem, w 2009 roku pistacje z Bronte otrzymały od Unii Europejskiej znak D.O.P.

Poprzez ustanowienie obszaru upraw roślin, które muszą odbywać się w gminach Bronte, Adrano i Biancavilla oraz uregulowanie technik produkcji, zbioru i etykietowania, podejmowane są próby ochrony także miłośników produktu, który podbija podniebienia każdego, kto przybywa na Sycylię z zamiarem odkryci smaki i tajemnice tej magicznej ziemi.

 

Szlak smaku

Wycieczka do wschodniej części wyspy, pomiędzy Cieśniną Mesyńską, bogatą scenerią Etny, wpisaną na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, a prowincją Katanii, musi brać pod uwagę przemierzenie szlaku wiodącego ulicami zielonego złota z Bronte, pozwalającego poznać ważną część sycylijskiej tradycji kulinarnej. Począwszy od słynnych cannoli, wypełnionych kremem pistacjowym, przygotowywanych na miejscu w niektórych barach, przez wspaniałe lody pistacjowe, łagodne i wyrafinowane, po nugaty i klasyczne bucellato, które zawiera również migdały i czekoladę, czyli inne typowe smaki lokalnych wypieków. Ale pistacje z Bronte są również specjalnym składnikiem pikantnych sosów, takich jak pesto, lub przyprawą do aromatyzowania wędlin i mięs.

Aby uczcić jego wykorzystanie w kuchni, co roku, pod koniec września, odbywa się na niektórych placach i ulicach historycznego centrum Bronte „Festiwal Pistacji”, który przyciąga tysiące turystów z całego świata.

Przydatne informacje

Sito del Comune di Bronte