Slow Food

Strona główna » Kulinaria » Slow Food

Informacje

Włochy to kraj smaku i dobrego jedzenia. Flagowe produkty włoskiej kuchni od zawsze charakteryzowały włoski styl życia. Jakość win, olejów, przetworów mlecznych, mięs i roślin strączkowych oraz umiejętność przygotowania ich w hołdzie tradycji podlegającej ciągłej ewolucji od zawsze stanowiły synonim włoskiego stylu życia i tematem przewodnim turystyki enogastronomicznej, która nie zna słowa kryzys.

Aby chronić tę tradycję przed szalonym tempem współczesnego życia, w 1986 roku Carlo Petrini stworzył międzynarodowe i stowarzyszenie non-profit o nazwie Slow Food.

Założone w Bra pod nazwą Arcigola stowarzyszenie, w 1989 roku wydało swój manifest, który został podpisany przez 13 osobistości włoskiej kultury, w tym przez laureata nagrody Nobla Dario Fo.

Z czasem organizacja nabrała charakteru międzynarodowego z ponad 100 000 członków, z biurami we Włoszech i za granicą. Jej misją jest szerzenie potrzeby edukacji smaku jako najlepszej ochrony przed niską jakością żywności przemysłowej i oszustwami związanymi z żywnością, a także ochrona lokalnych kuchni, produktów tradycyjnych, gatunków roślin i zwierząt zagrożonych wyginięciem.

Slow Food wspiera zrównoważony ekologicznie model rolnictwa. Z tego powodu stowarzyszenie organizuje kursy gotowania, szkoły smaku, kolacje, wycieczki i degustacje za pośrednictwem 410 włoskich oddziałów.

Zaangażowana w obronę bioróżnorodności i praw narodów do suwerenności żywnościowej, zdeterminowana przeciwko homologacji smaków i wiedzy kulinarnej, przeciwstawiająca się masowemu rolnictwu i manipulacji genetycznej,  organizacja Slow Food jest w centrum włoskiej propozycji Expo 2015: Wyżywić planetę, z 3500 metrów kwadratowych powierzchni wystawienniczej i przestrzeni konferencyjnej.

We wszystkich dużych włoskich miastach można spróbować wyselekcjonowanych i certyfikowanych produktów Slow Food, a w presidiach ze słynną marką przedstawiającą ślimaka, można je również kupić. Coraz więcej włoskich restauracji oferuje menu z degustacją slow food.

Istnieje ponad 200 włoskich presidiów Slow Food, które skupiają 1600 małych producentów: rolników, rybaków, rzeźników, pasterzy, serowarów, piekarzy i cukierników.

Aby otrzymać znak „Presidium Slow Food”, producenci produktowego Presidium muszą podpisać regulamin produkcji i zapisać się do stowarzyszenia.

Stowarzyszenie Slow Food stworzyło również etykietę, która zawiera dokładne informacje na temat producentów, gospodarstw rolnych, stosowanych odmian roślin i ras zwierząt, technik uprawy, hodowli i przetwarzania, poszanowania zwierząt oraz obszarów pochodzenia. Według Slow Food jakość produktu spożywczego jest w rzeczywistości przede wszystkim narracją, która rozpoczyna się od pochodzenia produktu (terytorium) i obejmuje techniki uprawy i przetwarzania, metody konserwacji oraz oczywiście właściwości organoleptyczne i odżywcze.

Z idei Slow Food narodziła się Terra Madre, światowy kongres Społeczności Żywnościowych. W przeciwieństwie do koncepcji fast food, Slow Food oznacza ”nadanie odpowiedniego znaczenia przyjemności jedzenia, naukę korzystania z różnorodności przepisów i smaków, rozpoznawanie różnorodności miejsc produkcji i producentów, poszanowanie rytmów pór roku i wspólnego biesiadowania.”

Przydatne informacje

Scuole SLOW FOOD

Università degli Studi di Scienze Gastronomiche

Progetto TERRAMADRE


Presidi SLOW FOOD

Grandi eventi italiani SLOW FOOD


SLOWINE

SLOWTRAVEL