Sorrento i limoncello

Strona główna » Kulinaria » Sorrento i limoncello

Informacje

„Pas ziemi, który rozciąga się w kierunku Capri i Morza Śródziemnego, na południe od Zatoki Neapolitańskiej. Ciąg opadających pionowo do morza klifów i małych, urokliwych zatoczek, z widokiem na urzekający błękit.”

Mowa o wybrzeżu Sorrento, o niedostępnych tarasach nachylonych w kierunku morza, gdzie uprawia się pomarańcze, winorośl, oliwki i cytryny, które wiosną emanują odurzającym zapachem kwiatów i z których owoców wytwarza się słynne limoncello.

Człowieka urzekło to miejsce już w czasach starożytnych: Grecy uważali, że to morze było zamieszkiwane przez syreny (według legend, starożytne Surrentum narodziło się w miejscu świętym dla kultu tych istot). Rzymianie z kolei wybudowali wspaniałe wille, drogi, miejsca do cumowania łodzi i łaźnie termalne, których pozostałości można podziwiać, zwłaszcza w Sorrento. Pozostało ono zamieszkane również w średniowieczu, pomimo najazdów Saracenów. W XIX wieku, wraz z pobliskim wybrzeżem Amalfi, wybrzeże Sorrento było jednym z ulubionych miejsc podczas Grand Tour.

Co zobaczyć?

Sant’Agnello z jego przecudownymi willami, Meta z bazylią Santa Maria del Lauro, Sorrento z gajami cytrusowymi i starówka, Massa Lubrense, skrajny punkt półwyspu, to tylko niektóre z miast, które wznoszą się w tym pasie Morza Tyrreńskiego.

Jest to mały, naturalny raj, który wciąż oferuje jeden z najbardziej zachwycających widoków regionu, pomiędzy bujną roślinnością a morzem o turkusowych odcieniach. Najważniejszym miastem półwyspu jest Sorrento, które powstało na opadającej pionowo na morze tufowej równinie.

Starówka, otoczona częściowo szesnastowiecznymi murami obronnymi, jest poprzecinana ulicami wyznaczającymi plan dawnego rzymskiego ratusza. Warta odwiedzenia okaże się Sedile Dominova, starożytna loggia (XV wiek) szlachty z Sorrento oraz Muzeum Correale. Interesujące są również Duomo z neogotycką fasadą, bazylika św. Antoniego (basilica di Sant’Antonino) z XIV wieku i kościół S. Francesco d’Assisi, z małym XIV-wiecznym krużgankiem. Piękno tego miejsca i łagodny klimat sprawiły, że miasto stało się jednym z najważniejszych ośrodków turystycznych w regionie.

Warto również zobaczyć Vico Equense, z nekropolią, starożytną osadą Equa i sugestywnym kościołem Santissima Annunziata tuż nad przepaścią.

Co robić?

Miłośnikom zakupów radzimy wybrać się na wycieczkę po centrum miasta, wśród XVIII-wiecznych pałaców i sklepów prezentujących piękne, inkrustowane wyroby z drewna, typowe dla miejskiego rzemiosła.

Dla miłośników przyrody obowiązkowa jest wizyta w pobliskich naturalnych obszarach Baia di Ieranto i Punta Campanella.

W pierwszą sobotę każdego miesiąca, w Piano di Sorrento odbywa się „Mercatino dei Ricordi”. Jest on okazją zanurzenia się w przeszłość poprzez odwiedzenie stoisk, na których można zobaczyć antyki, sztukę współczesną, przedmioty kolekcjonerskie i ciekawostki z przeszłości.

Trzeba spróbować: limoncello

Wśród tradycji przekazywanych od pokoleń na tych ziemiach jest starożytna receptura limoncello, likieru, który powstaje w wyniku zanurzenia skórki cytrynowej w alkoholu, a którego trzeba koniecznie spróbować podczas wizyty na półwyspie Sorrento.

Limoncello stało się powszechne na całym półwyspie i jest produkowane na innych włoskich obszarach, bogatych w gaje cytrusowe, ale prawdziwym limoncello jest jednak to, które można uzyskać z cytryn rosnących  w Sorrento i na całym półwyspie Sorrento, wraz z Capri.

Nie mówimy o zwykłych cytrynach, ale o odmianie dużych i pachnących owoców, uprawianych „biologicznie” bez użycia nawozów.

Zawartość alkoholu w limoncello waha się od 30 do 35%, zaś jego kolor przechodzi od żółtego do jasnozielonego, w zależności od stopnia dojrzałości cytryn; należy go podawać na zimno na końcu posiłku.

Warto również spróbować provolone del Monaco DOP, mozzarelli di bufala campana DOP i wiele innych, typowych dla tego obszaru, produktów.