Szafran z Abruzji

Strona główna » Kulinaria » Szafran z Abruzji

Informacje

Witamy w Abruzji, określanej również jako kraina żółtego złota, cennego i pachnącego szafranu (obecnie marka ChNP, czyli Dop w języku włoskim), który oprócz aromatyzowania potraw, posiada również ważne właściwości lecznicze.

Pragniecie wybrać się w trasę wiodącą przez jeden z najpiękniejszych i najbardziej nieskażonych obszarów przyrodniczych we Włoszech? Jeśli tak, to macie przed sobą do przemierzenia szafranowe płaskowyże, gdzie jesienią małe czerwone znamiona kwiatów zmieniają kolor na fioletowy, barwiąc pola i czyniąc cały krajobraz wyjątkowym.

To właśnie w prowincji L’Aquila uprawia się i produkuję tę cenną przyprawę. Jest to obszar zanurzony w zieleni, usiany charakterystycznymi osadami, przecięty przez Park Regionalny Sirente-Velino i graniczący od północy z Parkiem Narodowym Gran Sasso i gór Laga, a od południa z Parkiem Narodowym Majella.

Orzeł i płaskowyż Navelli

Wyruszamy ze stolicy Abruzji, L’Aquili, wspaniałego tarasu z widokiem na Gran Sasso, z hiszpańskim fortem z 1500 roku, bazyliką Santa Maria di Collemaggio i św. Bernardyna oraz fontanną z 99 kurkami, znaną również jako Rivera, symbolem miasta z jego kamiennymi maskami.

Przed wyjazdem na południe, na płaskowyż Navelli (760 m n.p.m.), napotykamy wioski San Pio i Camere, miejsca wypasu zwierząt, gdzie zachowały się po dziś dzień „pajare”, czyli rodzaj trullo w pobliżu pastwisk, gdzie dawniej znajdowali schronienie pasterze.

Jesienią, w okresie kwitnienia, na płaskowyżu Navelli, rozległe uprawy szafranu zabarwiają pola na fioletowy kolor.

Dolina Strzelca (Valle del Sagittario)

Innym obszarem produkcji szafranu jest Cocullo. Aby tam dotrzeć, trzeba przejść przez przepiękną dolinę Valle del Sagittario. Dotrzemy tam po przejściu Capestrano, gdzie znaleziono słynnego „wojownika z Capestrano”, rzeźbę z kamienia i marmuru z VI wieku p.n.e., obecnie przechowywaną w Muzeum Narodowym w Chieti.

Idąc dalej na południe, przechodzimy przez Bussi sul Tirino, w którego wodach poławiane są krewetki. Wreszcie, po Sulmonie (ojczyźnie pokrytych cukrem migdałów, czyli popularnych „confetti”), ukaże się nam Cocullo, które dominuje nad doliną Flaturno, Mezzana i wąwozami Sagittario z wysokości swoich 900 metrów. Ten ostatni obszar został również przeznaczony do uprawy szafranu.

Płaskowyż delle Rocche (Altopiano delle Rocche)

Koniecznie trzeba zobaczyć wspaniałe Celano z zamkiem Piccolomini z 1400 roku i Muzeum Narodowym Marsica. Kilkukilometrowy objazd w kierunku Avezzano poprowadzi nas do stanowiska archeologicznego w Alba Fucens. W przeciwnym wypadku, z Celano kontynuujemy do Ovindoli, miejscowości położonej na wysokości 1375 m n.p.m., znanej narciarzom i alpinistom, jako że stąd mogą oni wspinać się na góry Velino (2487 m n.p.m.) i Sirente (2348 m). A potem jest jeszcze Rovere, z malowniczą średniowieczną, ufortyfikowaną osadą, a na szerokim płaskowyżu delle Rocche, Rocca di Mezzo i Rocca di Cambio będące ośrodkami wypoczynkowymi i narciarskimi.

Nie można przegapić

Podróży jesienią. W ostatnich godzinach nocy szafran uwalnia swój pełny aromat, a rolnicy delikatnie zbierają jeden po drugim kwiaty, których słupki są następnie ręcznie rozdzielane i suszone tego samego dnia zbiorów.

Przydatne informacje