Valtellina i jej produkty

Strona główna » Kulinaria » Valtellina i jej produkty

Informacje

Valtellina to duża, przepiękna dolina przecięta rzeką Addą i zamknięta wśród Alp. Jej krajobraz zmienia się wraz z porami roku, w trakcie których uwodzi szeroką gamą barw, nadających dolinie atmosferę iście bajkową.

Dolina ta, ze swoim wspaniałym krajobrazem na dużej wysokości, z pastwiskami, jeziorami alpejskich, imponującymi szczytami, ma naturalne powołanie do turystyki, związane z uprawianiem sportów zimowych a także pieszych wycieczek, wspinaczki górskiej i rowerowej. Fascynujące i nieco tajemnicze są okolice Orobie z niezwykle bujną roślinnością. Wśród kasztanowców ukrywają się tu czarujące wiejskie osady, zakątki, gdzie czas zatrzymał się w miejscu.

Typowy, głównie górski charakter tego terytorium, znajduje swoje odzwierciedlenie w produktach rolno-spożywczych, bardzo cenionych przez turystów enogastronomicznych. Są to produkty na bazie kaszy gryczanej, żyta, serów, wędlin, małych owoców, jabłek, grzybów, kasztanów. Jako główny produkt wymienia się także wino z Valtelliny. Symbolicznym obrazem terytorium pozostaje zbocze retyckie, duży gobelin, na którym natura została utkana ręką człowieka.

Uprawa winorośli

Uprawy tarasowe na zboczu retyckim doliny wystawione są na działanie promieni słonecznych od południa i cieszą się szczególnym klimatem. Jest on szczególnie dogodny dla uprawy winorośli, którą prowadzono w bardzo odległych czasach. Wśród szczepów dominuje Nebbiolo, tzw. „Chiavennasca”; właściwości organoleptyczne win czerwonych z Valtelliny, również dzięki kwaśnej glebie, ubogiej w glinę, ulegają wzmocnieniu przez starzenie się, co sprawia, że wina te stają się wyraziste i aksamitne.

Oprócz sławnych tradycyjnych win, które pochodzą z różnych okolic (Inferno, Sassella, Grumello, Valgella), bardzo poszukiwane jest Sforzato, renomowane czerwone wino DOCG, produkowane z suszonych winogron.

Wina dobrze komponują się z daniami na bazie czerwonego mięsa, dziczyzny, serów i salami z Valtelliny.

Uprawa winorośli sprzyja również produkcji grappy i likierów, otrzymywanych zarówno z destylacji świeżych wytłoków, jak i z wytłoków przefermentowanych. Otrzymuje się grappy jednoodmianowe i grappy „zastrzeżone” o szczególnych cechach aromatycznych; z dodatkiem owoców lub ziół alpejskich, grappy owocowe i likiery o szczególnie przyjemnym smaku.

Inne produkty

Pizzocchero di Teglio to duma kuchni Valtelliny. Są to typowe tagliatelle gryczane, wyrabiane, rozwałkowywane i krojone ręcznie, przyprawiane roztopionym masłem, serem caséra i sezonowymi warzywami.

Następnie zwróćmy uwagę na Bitto, specjalny ser, produkowany latem w miejscowości Valgerola i w dolinie Albaredo. Wykonany z mleka krowiego i dodatku niewielkiej ilości mleka koziego, może być przechowywany przez ponad 10 lat.

Inne świeże i dojrzałe sery z Valtelliny to Scimudin, Latteria i Valtellina Casera.

Bresaola della Valtellina, jest znaną wędliną, pożywną i beztłuszczową, o doskonałych właściwościach dietetycznych.

Słynne są również jabłka, których uprawa, wraz z winnicami, charakteryzuje wiejski krajobraz doliny. Obok tradycyjnych (Golden Delicious, Stark Delicious), doskonałe są także odmiany wprowadzone do uprawy od niedawna (Fuji, Gala).

Przydatne informacje