Włochy kulinarnych jarmarków

Strona główna » Kulinaria » Włochy kulinarnych jarmarków

Informacje

Jednym z wielu powodów, dla których Włochy są znane na świecie, oprócz sztuki, kultury i pięknych krajobrazów, jest dobre jedzenie.

Łączy się to z jowialnym charakterem Włochów, ich pragnieniem spędzania ze sobą czasu, ich ochotą, aby śmiać się i żartować jedząc coś dobrego i pijąc lampką wina.

To właśnie dzięki temu narodziły się tu liczne jarmarki, które organizowane są na całym półwyspie i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Najwięcej takich wydarzeń odbywa się latem.

W gorącym sezonie, cały wręcz włoski półwysep dźwięczy orkiestrową muzyką, pachnie grillowanym mięsem i dobrym winem. Od Alp po Sycylię.

Z typową świąteczną atmosferą jarmarków doskonale łączy się sugestywna i urokliwa sceneria, na których składają się liczne małe miasteczka, uliczki i osady, w których musujące twarz powietrze miesza się z zapachami i kolorami przeszłości.

Na tym właśnie polega piękno jarmarków. Dają one okazję odkrycia małych włoskich osad, które zachowują wśród swoich ulic chwile wspólnego świętowania, degustacji i porównania różnorodnych produktów.

Tradycje ludowe i folklor są ważnym, kulturowym i gospodarczym zasobem kraju, podkreślają bowiem znaczenie lokalnego terytorium i są nieodzownym narzędziem do zrozumienia teraźniejszości, zaczynając przede wszystkich od przeszłości i odkrywając na nowo jej korzenie i tradycje dzięki bogatej ofercie typowych i lokalnych produktów.

Na terenie całych Włoch, w okresie od wiosny do wczesnej jesieni, odbywają się codzienne festiwale i festyny poświęcone głównie promocji produktów enogastronomicznych typowych dla różnych obszarów geograficznych.

Do najbardziej znanych należy festiwal Kwitnących migdałowców, który odbywa się wiosną na Sycylii, lub bardzo szczególne festiwale trufli, kasztanów i grzybów, które organizowane są przede wszystkim jesienią, w wielu miasteczkach Umbrii i Toskanii.

W Ligurii z kolei jednym z najbardziej popularnych jest Święto Ryb w Camogli.

Wśród wydarzeń godnych zarekomendowania, w Kampanii, jest GustaMinori, szczególny w swoim rodzaju festiwal poświęcony produktom spożywczym Wybrzeża Amalfi, który jest wyjątkowy nie tylko ze względu na smaki, ale także na urzekającą scenerię, w której się odbywa.

W regionach znanych z win DOC, takich jak Wenecja Euganejska i Kampania, nie brakuje festiwali wina, takich chociażby jak Primavera del Prosecco, i najbardziej niezwykłe festiwale Taurasi i Tufo w Avellino i Solopaca w Benevento.

Na oddzielny rozdział zasługuje natomiast trufla z Langhe. Od typowego lokalnego produktu do niekwestionowanego „władcy” kuchni, znanego i cenionego na całym świecie.

Z kolei Targi Białej Trufli w Albie są już wydarzeniem o międzynarodowej renomie.

Przydatne informacje

Ente Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba

Comitato Primavera Prosecco DOC

Sagra del Mandorlo in fiore – Consorzio Turistico Valle dei Templi

Sagra del Pesce – Associazione Turistica Pro Loco Camogli

Gusta Minori Corporation