Włochy Novello

Strona główna » Kulinaria » Włochy Novello

Informacje

Od końca października do początku listopada całe Włochy oddają mu hołd, od północy aż po południe, festiwale i uroczystości mają wspólny mianownik: wino novello.

Jednym z pierwszych przysmaków Bacchusa jest wino o intensywnym czerwonym kolorze i mocnym aromacie, produkowane z winogron zbieranych w trakcie pierwszego winobrania i trafiające na nasze stoły na początku listopada.

Na Półwyspie Apenińskim produkcja młodych win obejmuje prawie całe terytorium kraju, w tym wyspy. W jej trakcie wykorzystuje się każdy rodzaj winogron (najlepiej czerwonych), aczkolwiek preferuje się Aglianico, Cannonau, Barbera, Merlot, Nero d’Avola, Corvina, Refosco, Cabernet, Sauvignon i Sangiovese.

Jego główną cechą charakterystyczną jest proces produkcji, zwany „maceracją węglową” całych kiści. Prawo wymaga, aby w pozyskać co najmniej 30% wina produkowanego tą techniką.

Jest to precyzyjna procedura, która polega na umieszczeniu całych kiści świeżo zebranych winogron w odpowiednich stalowych pojemnikach, sztucznym dodawaniu dwutlenku węgla i podgrzaniu do temperatury powyżej 35°. Kiście zostają pozostawione do fermentacji przez okres od 5 do 20 dni, w trakcie którego cukry pobudzają syntezę glicerolu i  przekształcają się w alkohol.

Winogrona są następnie prasowane i poddawane tradycyjnej fermentacji, która trwa około 5-6 dni. Otrzymane w ten sposób wino musi mieć co najmniej 11% alkoholu. Przetworzone z moszczu wina novello zostaje następnie rozlewane i wprowadzane do obrotu.

Właśnie ze względu na zawartość alkoholu i polifenoli, wino to należy spożywać, kiedy jest młode, bowiem jego wrażliwość na starzenie się i świeżość aromatu zwykle kończą się w ciągu zaledwie jednego roku. Dlatego wskazane jest, aby nie leżakować go zbyt długo i spożywać najlepiej w ciągu pierwszych 6-12 miesięcy życia. Z tego powodu ostatecznym terminem butelkowania jest 31 grudnia roku, w którym winogrona zostały wyprodukowane.

Istnieją też wina „novelli” zmieszane w czasie butelkowania z innymi winami, które są bardziej trwałe i mogą być spożywane aż do sierpnia, podczas gdy dla win w 100% młodych sugerujemy konsumpcję w krótkim czasie.

Dziś novello, chronione i promowane przez założony w 2000 roku Istituto Vino Novello Italiano, w porównaniu z jego francuskim przodkiem, Beaujolais, posiada większą zawartość kwasu węglowego, jaskrawoczerwony kolor, dynamiczną, zachęcającą i aksamitną miękkość, którą dobrze wyczuwamy na podniebieniu, dzięki słodkiemu posmakowi.

Inną cechą charakterystyczną tego wina jest to, że zawsze zgodnie z obowiązującym prawem, może być ono wprowadzane do obrotu dopiero po północy 6 listopada tego samego roku, co winobranie. Prawo przewiduje również, że tylko w kontekście niektórych wydarzeń można próbować wina novello od 5 listopada: to właśnie déblocage o północy sprawia, że jeszcze bardziej ekscytujące staje się oczekiwanie na jego „wyjście”. W rzeczywistości, począwszy od pierwszego tygodnia listopada we Włoszech organizowane są imprezy i wydarzenia w całości poświęcone młodemu winu.

W niektórych przypadkach uroczystości odbywają się w ciągu jednego dnia lub jednego wieczoru, w innych zaś organizowane są wycieczki enogastronomiczne z prawdziwego zdarzenia tak, aby oprócz lokalnych przysmaków zyskać możliwość docenienia piękna niektórych miejsc.

Do kalendarza enologicznego od zawsze włączone było także święto religijne San Martino, stanowiące podstawowy etap cyklu produkcyjnego: rolnicy zwykli mawiać, że „w dniu św. Marcina każdy moszcz staje się winem”. I to właśnie z okazji narodzin młodego wina, tego otrzymanego z ostatniego winobrania, w listopadzie, wiele winnic w całych Włoszech otwiera swoje podwoje dla turystów, którzy mogą wtedy brać udział w specjalnych degustacjach win i produktów sezonowych.