APULIA

Co zobaczyć

W Apulii każdy znajdzie coś dla siebie, od historii starożytnej do historii średniowiecznej i barokowej, od zamków nad morzem po małe osady sztuki, w których odżywają arcydzieła rzemiosła.

Wierzący i nie tylko, nie będą chcieli przegapić okazji, aby udać się do San Giovanni Rotondo (Foggia), gdzie św. Ojciec Pio z Pietrelciny przeżywał objawienia. Możemy odwiedzić Sanktuaria Świętego: klasztor braci kapucynów w Santa Maria delle Grazie, gdzie Ojciec Pio zmarł w 1968 r. – wraz z przyległym Sanktuarium i nowym kościołem, zaprojektowanym przez wielkiego architekta Renzo Piano, który zainaugurowano w 2004 roku.

Aby jednak w pełni zanurzyć się w historii i tradycji, koniecznie trzeba wpaść do Alberobello. Miasto to zostało w 1996 roku wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO ze względu na swoje słynne trulli. Alberobello jest prawdziwą ojczyzną tych antycznych i charakterystycznych kamiennych domów ze stożkowymi dachami, budowanych ręcznie bez użycia cementu lub zaprawy.

Oprócz trulli, Aulia szczyci się jeszcze jednym zabytkiem UNESCO usytuowanym w pobliżu miasta Andria. Mowa o Castel del Monte, unikalne arcydzieło średniowiecznej architektury zbudowane z woli Fryderyka II Hohenstaufena w XIII wieku. Ciekawostką jest to, że ósemka jest „numerem przewodnim” zamku. Zamek zaprojektowana na planie ośmiokąta, osiem jest pomieszczeń na parterze i osiem na pierwszym piętrze, urządzonych w taki sposób, aby tworzyły ośmiokąt, osiem też jest imponujących wież, oczywiście o planie ośmiokątnym.

Wspaniałych doznań dostarczy też zwiedzanie pięciu wysp Archipelagu Tremiti: San Domino, San Nicola, Capraia, Cretaccio i Pianosa.

Jest to prawdziwy raj w miniaturze, gdzie historia i przyroda łączą się w sposób doskonały, oferując wspaniałe widoki.

Co zjeść

Kuchnia apulijska, od zawsze określana jako „biedna” ze względu na prostotę swoich składników, potrafi zaspokoić każdy rodzaj podniebienia. Trzy atuty kuchni apulijskiej to: pszenica durum, warzywa i olej, które dodane do mięsa i ryb tworzą oryginalne dania będące w stanie podkreślić prawdziwe i niepowtarzalne smaki. Na regionalnym stole króluje domowej roboty makaron z mąki z pszenicy durum lub mieszanki durum i pszenicy zwyczajnej, od recchietelle (orecchiette) – regionalnego symbolu – w wielu wariantach, po równie słynne strascinati, niegdyś główne danie najuboższych rodzin, obecnie wyszukane i serwowane w najlepszych restauracjach. Są jeszcze mignuicchie, fenescecchie, troccoli, sagne ‘ncannuate, cicatadde, czyli różne i oryginalne kształty makaronu wyrabiane w dalszym ciągu zgodnie z dawnymi zwyczajami. Ale to przede wszystkim połączenie makaronu i warzyw stanowi źródło nieoczekiwanych niespodzianek, takich jak strascinati z kapustą i smażonym boczkiem oraz spaghetti z fasolką szparagową, pomidorami i cacioricottą. Apulia jest tak naprawdę wielkim pachnącym ogrodem, w którym warzywa mają wyjątkowe kolory i smaki. W połączeniu z makaronem domowej roboty, świeżymi morskimi rybami i dobrym mięsem, warzywa podarowują podniebieniu niezapomniane odczucia. Miłośnicy ryb będą mieli w tym regionie „problem”, region ten bowiem, ze swoimi 800 km linii brzegowej, może ich przyprawić o zawrót głowy. Różnorodność jest wyjątkowa: od ryb surowych, marynowanych, zatopionych w przepysznych zupach, aż po gatunki podawane w towarzystwie sera cacio. Istnieje też wiele pokus dla łasuchów: suszone owoce, miód, gotowane wino, kandyzowane owoce i czekolada. Wśród doskonałości kulinarnych, które zasłużyły na ochronę marek DOP czy IGT, jest chleb z Altamury, znany ze swojego zapachu, Klementynka z Zatoki Taranto, ze słodkim i soczystym miąższem, Bella della Daunia, oliwka uprawiana w prowincji Foggia od 1400 roku, słynne wina i oliwa z oliwek extra vergine, której właściwości zmieniają się w zależności od obszaru produkcji.

Nie można nie spróbować pysznych ciast bożonarodzeniowych.

Informacje

Region ten, znany również jako „Le Puglie”, jest naprawdę ziemią w liczbie mnogiej, miejscem skrywającym różne dusze, zawieszonym pomiędzy naturą, historią, tradycją, smakiem i duchowością, które można zwiedzać dwanaście miesięcy w roku.

Apulia, stanowiąca obcas słynnego buta Półwyspu Apenińskiego, to urzekający region, pas ziemi otoczony morzem z pięknymi plażami, od piaszczystej w Torre dell’Orso i Porto Cesario po skaliste wybrzeże w Otranto i w Santa Maria di Leuca, gdzie krystalicznie czyste i spokojne Morze Jońskie spotyka się i miesza z Adriatykiem spowitym przez intensywny błękit. Możliwości dla tych, którzy kochają morze, są nieskończone, od Gallipoli „Klejnotu Salento” po półwysep Gargano, czyli „Ostrogę włoskiego buta”, otoczoną czystymi wodami morza i wspaniałe wyspy Tremiti.

W Apulii króluje także natura. Wymienić wystarczy chociażby Park Narodowy delle Murge i Gargano z dziką Puszczą Umbryjską, solankami i jeziorami. Warty odwiedzenia jest również rezerwat morski w Torre Guaceto, głębokie wąwozy Laterzy i szerokie doliny Altamury, które z ich sugestywnymi krajobrazami, charakteryzują wewnętrzną część regionu.

 

Dla tych, którzy chcą odbyć podróż przez historię, Apulia oferuje szeroki wachlarz miejsc, które opowiadają o starożytnym pochodzeniu tej ziemi: od prehistorii do Wielkiej Grecji, od epoki cesarskiej do renesansu, do barokowej świetności Lecce i Salento.

Domki trulli, znajdujące się na przykład w Dolinie Itrii (Valle d’Itria), są sugestywnym świadectwem wiejskiej przeszłości regionu, podczas gdy liczne zamki upiększają wybrzeża południa, pamiętając o czasach, gdy towary i niebezpieczeństwa przybywały z morza.

Ci z kolei, którzy kochają tradycję i muzykę ludową, powinni udać się na niezliczone festyny oraz jarmarki, które latem przenoszą się z jednej wsi do drugiej w całym regionie.

Prowincje to: Bari (stolica), Barletta Andria Trani, Brindisi, Foggia, Lecce, Taranto.

Co robić

Oba morza Apulii oferują niesamowite możliwości dla tych, którzy wolą wakacje poświęcone sportowi i w bezpośrednim kontakcie z naturą, jak również dla tych, którzy po prostu kochają się emocje związane z odkrywaniem fascynującego i tajemniczego środowiska morskiego.

Krystalicznie czyste wody Wysp Tremiti zapewniają wspaniały krajobraz, ożywiony zatokami, jaskiniami i głębokimi wodami, a wszystko to barwione bujną roślinnością i zamieszkane przez wiele gatunków ryb. Santa Maria di Leuca, położona pomiędzy Morzem Jońskim i Adriatykiem, to kolejne miejsce, którego nie można pominąć. Głębokość dna morskiego w niektórych miejscach sięga 90 metrów, a formy życia, które zamieszkują ten fragment morza, tworzą fascynującą grę kolorów. Dla tych, którzy zdecydują się na zabawę podczas pobytu nad poziomem wody, istnieje wiele miejsc, gdzie można uprawiać różne sporty, w tym windsurfing lub kitesurfing, i nie tylko w sezonie letnim.

Ale Apulia to nie tylko morze.

Aby odkryć cuda natury tego regionu lub poznać jego historię i tradycje, można wybrać oryginalny i alternatywny sposób poruszania się: wycieczkę rowerową. Nie musicie być doświadczonymi rowerzystami, aby zdecydować się na wycieczkę na dwóch kółkach: potrzebujecie tylko dobrego kapelusza, aby chronić się przed słońcem i odrobiny ducha przygody. Trasy są liczne i różnorodne: można jeździć na rowerze ścieżkami, w kontakcie z  przyrodą, po parku Gargano lub parku delle Murge, lub podążać historycznym szlakiem, aby odkryć świadectwa opowiadające o przeszłości tej ziemi, lub wreszcie udać się w głąb lądu w poszukiwaniu stylu życia odbiegającego od szalonego rytmu dużych miast.

W Apulii przez cały rok organizowane zostają liczne jarmarki i inscenizacje historyczne, przy czym najbardziej znane z nich to Karnawał w Putignano, Festa di San Nicola (Święto św. Mikołaja) w Bari i Disfida di Barletta (Klęska pod Barlettą). Najmłodsi i nie tylko nie mogą przegapić Notte della Taranta w Melpignano, festiwalu typowych tańców Południa Włoch: pizzica i tarantella, który co roku, pod koniec sierpnia, przyciąga dostojnych gości i ludzi z całej Europy, by połączyć ich śpiewem i tańcem w blasku księżyca i przy dźwiękach tamburynu.