BASILICATA

Strona główna » Odkryj Włochy » BASILICATA

Co zobaczyć

Matera, miasto kamienia, to wyjątkowe miejsce, które zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, wraz ze swoimi licznymi, wykutymi w skałach kościołami.

Spacer po zaułkach Civita, najstarszej części miasta, pozwala na poznanie tej antycznej aglomeracji miejskiej, utworzonej przez gęstą sieć jaskiń, wykopanych w skale przez pasterzy, aby dać schronienie dla ich rodzin i zwierząt.

Archaiczna architektura, bez jakiegokolwiek planu, która dała początek prawdziwemu monumentalnemu dziełu, stała się atrakcją dla milionów turystów z całego świata.

Jest to miejsce tak wyjątkowe, że wybrano je na oprawę kilku filmów, w tym „Pasji”.

Warto wybrać się też na wybrzeże Maratei, czyli 32 km linii brzegowej po tyrreńskiej stronie Basilicaty, znanego z bogactwa i piękna dna morskiego.

Ta wspaniała ziemia oferuje niezliczone kameralne plaże, gdzie można się zrelaksować w słońcu i ochłodzić w krystalicznie czystej wodzie dziewiczego morza.

Ponadto, podczas wycieczek statkiem można odwiedzić wiele jaskiń morskich, które znajdują się na wybrzeżu.

Miasto Maratea jest cenną perłą osadzoną w niepowtarzalnej Zatoce Policastro, zdominowanej z góry przez imponującą Statuę Odkupiciela.

Co zjeść

Typowa kuchnia Basilicaty w całości opiera się na produktach lokalnych, umiejętnie połączonych w charakterystyczne dania wielowiekowej tradycji.

Bohaterem stołów Basilicaty jest makaron z pszenicy durum, ręcznie robiony przy użyciu antycznych narzędzi, takich jak rasola, cavarola (odpowiednio ostrza i małej deski do krojenia) i maccarunara. Niezbędna jest sprawność i maestria gospodyń domowych, aby stworzyć niektóre kształty makaronu, takie jak minuich i tria.

W bardzo smacznych sosach wszechobecna jest ostra papryczka, zwana tutaj diavolicchio.

Panella – duże formy chleba z ciasta na bazie mąki i gotowanych ziemniaków – oraz pancotto – kromki tostowego chleba zmiękczone w bulionie i wzbogacone o jajka – to dwa typowe dania na bazie chleba, czyli kolejnego powracającego składnika kuchni lukańskiej.

Zgodnie z tradycją mieszkańcy Basilicaty często spożywają potrawy na bazie mięsa jagnięcego, takie jak cazmarr, pulpety z podrobów (które w dialekcie nazywają się gnumaredd) i cutturiddi będący rodzajem gulaszu.

Ceniona jest również głowa jagnięca, która pieczona jest w piecu i przyprawiana oregano i serem pecorino.

Wśród mięs słynna jest lucanica, kiełbasa z chudego mięsa wieprzowego, przygotowywana w wielu odmianach, bez użycia dodatków.

W kuchni Basilicaty królują także warzywa, które w połączeniu z ostrą papryczką, oferują szeroki wybór smacznych potraw. Warto wspomnieć o warzywnym calzone, ciammotta (mieszance smażonych ziemniaków, papryki i bakłażanów przyprawionej pomidorami), cialledda z bobem, ziemniakami i karczochami oraz sałatkę z cebulkami szafirka.

Znakomitą syntezę wegetariańską tworzy „piatto d’erbe alla lucana”, w którym znajdziemy gotowane razem i przyprawiane oliwą z oliwek, cebule, bakłażany, paprykę, pomidory, czosnek, bazylię i natkę pietruszki.

Informacje

Region Basilicata znajduje się pomiędzy Kalabrią i Apulią, w południowej części Włoch. Basilicaty nie odwiedza się przez przypadek, ale świadomie wybiera się zamieszkanie w tym regionie tylko po to, aby zyskać nowe doświadczenia, zanurzając się w miejscach, gdzie cisza, kolory, zapachy i smaki prowadzą daleko od zgiełku i stresu współczesnego życia, podarowując wyjątkowe doznania.

Lasy i puszcze pokrywające góry usiane małymi i urokliwymi osadami na wysokości powyżej 1000 m n.p.m., gdzie czyste powietrze, naturalne smaki i piękno natury łączą się z historią dla zaspokojenia każdego pragnienia wiedzy.

Piękne, ale wciąż mało zbadane, są okolice jezior w Monticchio, jednym z najbardziej spektakularnych terenów Basilicaty.

Jezioro Grande i jezioro Piccolo to dwa wspaniałe lustra wodne wypełniające dwa nieaktywne obecnie kratery góry Monte Vulture i otoczone gęstą i bujną roślinnością.

Basilicata leży nad dwoma morzami: Morzem Jońskim i Morzem Tyrreńskim.

Wybrzeże jońskie, z dwoma słynnymi miejscowościami Metaponto i Policoro, oferuje szerokie, drobnopiaszczyste lub kamieniste plaże, w niektórych miejscach otoczone lasami sosnowymi i rzędami eukaliptusów.

Zatoka Policastro, po stronie Morza Tyrreńskiego, ma wysokie i poszarpane wybrzeże, gdzie urwiska przeplatają się z małymi plażami otoczonymi krystalicznie czystym morzem.

Prowincje Basilicaty to: Potenza i Matera.

Co robić

Duża część terytorium Basilicaty zajmują góry, pokryte pięknymi lasami i wspaniałymi puszczami, tworząc spektakularny krajobraz, gdzie można regenerować siły, dobrze się bawić i smakować pyszne rzeczy przez cały rok.

Istnieje wiele możliwości rekreacji i zabawy w zimie, kiedy śnieg pokrywa wysokie szczyty. Ale nawet w lecie góra jest idealnym miejscem dla tych, którzy lubią spacerować, wspinać się, jeździć na rowerze lub po prostu odpoczywać.

Jazda na rollerbe, dwukołowym pojeździe do zabawy na trawie, lub ślizganie się, na siedząco lub na leżąco, samodzielnie lub w grupie, na nadmuchiwanych gumowych pontonach (snow tubing) lub, chociażby, wypróbowanie zjazdu na devalkart to naprawdę oryginalne sposoby spędzania wakacji wśród nieskażonej przyrody tego regionu.

W Basilicacie znajduje się wiele wspaniałych miejsc do odkrycia, również konno czy na rowerze górskim lub po prostu pieszo, wzdłuż jednej z wielu ścieżek, które wspinają się po górach.

Również woda jest kluczowym elementem w przyrodzie tego ziemi.

Potoki i strumienie, które schodzą z gór, jeziora otoczone bujną roślinnością, do tego morze o tysiącach odcieni błękitu.

Morze, które pozwala na uprawianie wielu dyscyplin sportowych, takich jak rafting lub kanioning, wioślarstwo lub żeglowanie, nurkowanie lub wędkarstwo sportowe.

A dla miłośników zakupów i życia nocnego, Maratea jest idealnym miejscem docelowym: Oglądanie witryn sklepów w centrum, kolacja w jednej z charakterystycznych restauracji w porcie, deser w jednym z barów na placyku, a na koniec wieczoru, taniec do późna w jednym z wielu klubów nocnych.