FRIULI-WENECJA JULIJSKA

Strona główna » Odkryj Włochy » FRIULI-WENECJA JULIJSKA

Co zobaczyć

Wśród wspaniałości Friuli-Wenecji Julijskiej wyróżnia się antyczne miasto Akwileja, które było jednym z najważniejszych ośrodków Imperium Rzymskiego. Akwileja, wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, jest bogata w świadectwa historyczne, takie jak forum, pozostałości portu rzecznego i Bazylika, stanowiąca jeden z najwznioślejszych przykładów sztuki wczesnego chrześcijaństwa.

Dolomity, wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego UNESCO, są pomnikiem przyrody o szczególnych walorach, oferującym scenerie i kolory o ekstremalnym pięknie zarówno zimą, jak i latem: krystalicznie czyste nurty wodne, pokryte śniegiem szczyty i bujne doliny. Od płaskowyżu Kars po morze, Triest jest miastem, które trzeba odkryć: historyczne kawiarnie, neoklasyczne pałace wzdłuż Wielkiego Kanału i inne zabytki ujawniają urok tego środkowoeuropejskiego miasta i jego chwalebną przeszłość.

Innym miejscem wędrówki, którego nie można przegapić, jest Gorizia, o wyraźnie kosmopolitycznym charakterze, z jej średniowiecznym zamkiem, który opowiada wieki historii. Równie urokliwe jest Udine, miasto zdominowane przez antyczny zamek ozdobiony dziełami Giambattisty Tiepolo. I wreszcie warto odwiedzić Pordenone, z jego antycznymi pałacami i charakterystycznym Corso z długimi portykami.

W okolicy usytuowane zostało jeszcze wiele innych miast i małych osad, które wciąż wzbogacają region ich sztuką i tradycjami. Wyróżnia się m.in. Grado, charakterystyczne ze względu na jego weneckie centrum historyczne, mała wioska San Daniele, która strzeże w kościele św. Antoniego najcenniejsze freski regionu oraz Cividale del Friuli, historyczne miasto i siedziba pierwszego księstwa longobardzkiego we Włoszech.

Co zjeść

W kuchni Friuli-Wenecji Julijskiej odczuwa się wpływ kultury słowiańskiej, środkowoeuropejskiej i weneckiej. Kuchnia ta opiera się głównie na prostych recepturach i autentyczności składników, takich jak: mięso, produkty mleczne, kiełbasy i rośliny strączkowe, z których powstają smaczne specjały.

Charakterystyczne dania to polenta, jak również porcina, składająca się z gotowanej wieprzowiny i kiełbasy podawanej z kapustą kiszoną i musztardą, zupy jarzynowe i zupy z roślin strączkowych.

Typowym produktem regionu pozostaje szynka San Daniele, znana i eksportowana na cały świat, a następnie ser Montasio i wędzona szynka z Sauris. Wśród kiełbas wyróżniają się: salami, soppresse i musèt z brovadą, czyli cotechino (mięso wieprzowe) podawane z rzepą moczoną w soku z czerwonych winogron.

Najpopularniejszym deserem regionalnym jest gubana, ciasto przypominające makowiec z nadzieniem orzechowo-waniliowym. Pyszne są również strudle i placki owocowe. Szeroki wachlarz smaków oferuje produkcja wysokiej jakości win, zarówno czerwonych, jak i białych, do połączenia ze smacznymi daniami tradycji friulskiej, w tym Picolit, Refosco, Terrano, Malvasia, Tocai, Rebula.

Friuli-Wenecja Julijska znana jest również z produkcji destylatów, w tym grappy, począwszy od tradycyjnych, a na aromatyzowanych kończąc.

Informacje

Friuli-Wenecja Julijska to region położony w północno-wschodnich Włoszech, na granicy ze Słowenią i Austrią. Z widokiem na Morze Adriatyckie i otoczony wysokimi górami, Friuli-Wenecja Julijska może poszczycić się wieloma różnymi krajobrazami. Imponujący jest płaskowyż Kras, zbudowany z nagich skał, w które uderza wiatr, gdzie erozja gleby doprowadziła do powstania serii jaskiń, wgłębień i „wywierzysk”.

Spektakularne są wysokogórskie widoki Dolomitów Wschodnich, Carnii i Alp Julijskich, pomiędzy jeziorami, dolinami i obszarami chronionymi. Od granicy z Wenecją Euganejską do Monfalcone, wybrzeże graniczy z lagunami i posiada długie piaszczyste plaże, przy których powstało wiele kurortów, w tym słynne Lignano Sabbiadoro. Z kolei od Monfalcone do Triestu wybrzeże jest kamieniste.

Dużej różnorodności krajobrazów towarzyszy równie bogate i zróżnicowane dziedzictwo kulturowe, zdeterminowane złożoną historią i napływem do tego regionu różnych populacji. Z tego powodu Friuli-Wenecja Julijska prezentuje się jako mały wszechświat, w którym łączy się wiele różnych tradycji: określa się ją mianem „krainy kontrastów”.

Prowincje to: Triest (stolica), Gorizia, Pordenone, Udine.

Co robić

Nieskażone środowisko Friuli-Wenecji Julijskiej oferuje tysiące możliwości spędzenia niezapomnianego urlopu pełnego aktywności fizycznej, wellness i zabawy. Góry friulskie, począwszy od  Dolomitów po Prealpy i Alpy Karnickie, są idealnym miejscem dla miłośników sportów zimowych: narciarstwo, snowboarding, wspinaczka, łyżwiarstwo i trekking. Znane ośrodki narciarskie, takie jak Tarvisio, Piancavallo, Sauris, Sella Nevea, oferują odwiedzającym kilometry tras zjazdowych i nowoczesny sprzęt pośród majestatycznych masywów skalnych i zachwycających widoków.

Od laguny Grado do Lignano Sabbiadoro, piaszczyste wybrzeże i czyste morze pozwalają na spędzenie chwil pełnych relaksu, dzielonymi pomiędzy ekscytujące gry w siatkówkę plażową, narty wodne, windsurfing, żeglarstwo, długie przejażdżki i gry w wodnych parkach rozrywki. Po takich atrakcjach, wieczorami, można oddać się rozrywkom i światowemu życiu w dyskotekach, klubach i restauracjach.

W całym regionie, w otoczeniu wspaniałych krajobrazów, znajduje się szeroki wybór pól golfowych. Liczne zaś obszary chronione pozwalają podziwiać ich majestatyczną scenerię i piękne środowisko podczas spacerów szlakami przyrodniczymi, trekkingowymi lub przejażdżek na rowerze górskim: od Rezerwatu Doliny Cavanata, gdzie można oddać się birdwatchingowi (obserwacji ptaków) po morskie Miramare, nadające się do seawatchingu, od Parku Naturalnego Dolomitów, królestwa wspinaczki, w tym także wspinaczki górskiej, aż po wzgórza karnickie, które idealnie nadają się również do jazdy konnej.

Nadal istnieje wiele szlaków nieskażonych, takich jak chropowaty cypel Karsu między skałami wapiennymi i jaskiniami, brzegi Tagliamento i innych rzek lub Carnia, gdzie aspekt naturalny łączy się z aspektem historycznym, wśród szczątków fortów, tuneli i innych pozostałości po pierwszej wojnie światowej.

Na regenerujący urlop poświęcony zdrowiu, odnowie biologicznej i urodzie, można udać się do znanych uzdrowisk, w tym do historycznych  Terme di Grado czy Lignano Riviera, z zabiegami na bazie wody morskiej.

Od gór aż po morze, szlaki pod hasłem odkrywania wina i dobrego jedzenia przecinają cały region między winnicami i gospodarstwami, gdzie można skosztować specjałów i regionalnych produktów, w tym słynnej szynki San Daniele lub sera Montasio.

W ciągu roku odbywają się tu liczne imprezy kulturalne, takie jak Pordenonlegge, charakterystyczne święta religijne, a wśród nich El Pardòn w Barbanie, niezliczone jarmarki enogastronomiczne i wystawy, w tym Sapori di Carnia w Raveo, Friuli Doc w Udine czy Aria di Festa w San Daniele.