TOSKANIA

Co zobaczyć

Istnieje wiele „wspaniałości” regionu, które zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, począwszy od Florencji.

Znana na całym świecie Signoria dei Medici jest kolebką kultury i sztuki z prawdziwego zdarzenia. Florencja to istne muzeum, w którym znajdują się niezliczone zabytki, w tym Katedra z dzwonnicą Giotta, Santa Maria Novella, Palazzo Vecchio, Galeria Uffizi z unikalnymi na skalę światową arcydziełami.

Urok Florencji wiąże się nierozłącznie także z Lungarno, z charakterystycznym Ponte Vecchio, z rzemieślniczymi sklepikami, które ożywiają zakątki centrum.

Innym niezwykłym celem podróży jest Siena z jej średniowiecznym centrum, również wpisanym na listę UNESCO. Punkt kulminacyjny centrum stanowi charakterystyczny plac Piazza del Campo, na którym odbywa się słynne Palio.

Piza natomiast swoje główne zabytki skupia na Piazza dei Miracoli, w tym słynną Krzywą Wieżę, tworząc artystyczną przestrzeń o ogromnej wartości, chronioną przez UNESCO.

Pienza jest „miastem idealnym”, stworzonym przez papieża Piusa II na bazie kanonów renesansu. Malowniczy układ przestrzeni i bogactwo budynków sprawiają, że jest to skarb sztuki wpisany na listę UNESCO.

Wśród niewielkich miast regionu wyróżnia się San Gimignano, średniowieczna osada charakterystyczna ze względu na obecność wież, wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Istnieje jeszcze wiele aspektów charakterystycznych dla tego regionu, jednak na szczególne wyróżnienie zasługuje dolina Val d’Orcia, również chroniona przez UNESCO ze względu na piękno jej krajobrazu i widoki, które zainspirowały wielu artystów renesansu.

Co zjeść

Kuchnia regionalna Toskanii utrzymuje charakter ludowy, o czym świadczą podstawowe składniki: chleb, nawet czerstwy, orkisz, rośliny strączkowe i warzywa.

Typowymi przekąskami są crostini z pastą z wątróbek z kurczaka i śledziony, panzanella, wędliny, wśród których wyróżnia się finocchiona, specjalne salami z koprem włoskim.

Typowym pierwszym daniem są zupy, w tym słynna Ribollita czy zupa fasolowa, zupa orkiszowa, pici, rodzaj makaronu z okolic Sieny, jak również pappardelle z sosem z zająca.

Wśród głównych dań rybnych, bardzo znane jest Cacciucco, a także barwena i sztokfisz z Livorno.

Wśród głównych dań mięsnych dominuje stek po florencku; bardzo powszechne jest również mięso drobiowe, mięso z perliczki, mięso wieprzowe i wreszcie dziczyzna.

Typowymi deserami są „castagnaccio”, „buccellato”, „cantucci”.

Produkcja win uznawana jest za doskonałą, ze względu na różnorodność i jakość: właśnie tutaj produkowane są najlepsze włoskie wina, od Chianti po Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino, Vernaccia di San Gimignano i wiele innych. Za lokalną specjalność uchodzi też Vin Santo, słodkie i deserowe wino, do którego podaje się ciasteczka cantucci.

Informacje

Toskania, położona w środkowej części Włoch i rozciągająca się od Apeninów po Morze Tyrreńskie jest niekwestionowanym liderem na światowej scenie turystycznej. Krajobrazy, dziedzictwo artystyczne i ważne miasta, wśród których góruje przede wszystkim Florencja, czynią ten region wyjątkowym w skali światowej.

Natura tego regionu jest niezwykle różnorodna, począwszy od wybrzeża, na którym długie piaszczyste plaże, takie jak w Versilii, przeplatają się z kamienistymi klifami i stromymi urwiskami.

Niepowtarzalne są wyspy Archipelagu Toskańskiego, otoczone roślinnością śródziemnomorską, krystalicznie czystym morzem i bogatym dnem morskim.

Nieskażoną przyrodę można podziwiać w Alpach Apuańskich i na wielu obszarach chronionych, w tym na lagunie Orbetello, gdzie żyje wiele gatunków ptaków wędrownych, w tym różowe czaple.

Jednak najbardziej charakterystyczne krajobrazy regionu to te, które harmonijnie łączą piękno przyrody z tysiącletnią obecnością człowieka.

Wspaniała Zatoka Baratti oraz miejscowości takie jak Vetulonia i Pitigliano, strzegą nekropolii i świadectw cywilizacji etruskiej, podczas gdy Roselle i Cosa przywołują wspomnienia z czasów rzymskich.

Na terenie całego regionu ulokowane zostały średniowieczne osady, miasteczka bogate w historię, zamki i systemy fortyfikacyjne, wiejskie kościoły (tzw. „pievi”) i urocze opactwa, takie jak Opactwo św. Antyma. Miasteczka te wyróżniają się w krajobrazach Crete Senesi, Val d’Orcia, Garfagnana, Chianti i Maremma.

Istnieje też wiele miejsc dla relaksu: Montecatini, Saturnia, Montepulciano, Monsummano i Bagno Vignoni, które dzięki wodom termalnym i ośrodkom wyposażonym do każdego rodzaju leczenia, oferują relaksujące wakacje.

Prowincje to:

Florencja (stolica), Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa Carrara, Piza, Pistoia, Prato, Siena

Co robić

Toskania, dzięki swojej szerokiej ofercie turystycznej, jest krainą zapewniającą moc intensywnych wrażeń, będącą w stanie zaspokoić wszystkie potrzeby: aktywne wakacje, pobyty relaksacyjne i specjalne trasy, które łączą naturę, sztukę i historię.

Wybrzeże, na którym piaszczyste plaże przeplatają się z kamienistymi obszarami, oraz wyspy Archipelagu Toskańskiego oferują możliwość intensywnego spędzania czasu nad morzem, gdzie w poza relaksem można oddać się aktywności fizycznej i sportom wodnym: od żeglowania po windsurfing, od kajakarstwa po nurkowanie w głębinach słynących ze swojego piękna.

Najlepszym sposobem na zwiedzanie wybrzeża i jego zielonych lasów sosnowych jest jazda na rowerze. Wieczorem zabawę gwarantują modne kluby i dyskoteki w Viareggio, Forte dei Marmi, Porto Ercole i Porto Santo Stefano.

Toskania, słynąca ze swoich krajobrazów, jest idealnym miejscem na wakacje w otoczeniu zieleni: od Garfagnana po Maremmę, od Casentino po Chianti, wszędzie tam, gdzie można uprawiać turystykę pieszą, kolarstwo górskie i jazdę konną, zatrzymując się ewentualnie w gospodarstwie agroturystycznym.

Na rozległych obszarach chronionych podziwiać można szczególne krajobrazy, takie jak surowe wierzchołki Alp Apuańskich, laguna Orbetello i Park Naturalny Maremma, zdominowany przez roślinność śródziemnomorską.

Poszczególne trasy pozwalają na odkrycie zasobów mineralnych regionu: na przykład Park górniczo-archeologiczny San Silvestro skrywający tysiącletnią historię górnictwa na Colline Metallifere z trasami geologicznymi w kopalniach. W Alpach Apuańskich można natomiast zwiedzić cenne kamieniołomy białego marmuru.

Wśród wspaniałych krajobrazów i średniowiecznych świadectw historycznych, Via Francigena jest duchowym szlakiem o niezwykłej magii i atmosferze, który w dalszym ciągu przyciąga turystów i wiernych.

W trosce o dobre samopoczucie możemy wybrać się do jednego z wielu uzdrowisk, z których każde posiada unikalne cechy, w tym Saturnia, Montecatini czy Monsummano Terme, słynące z kuracji oczyszczających organizm oraz zabiegów pielęgnacyjnych.

Liczne są również szlaki enogastronomiczne, które biegną wzdłuż tras wina z przystankami w winiarniach, gdzie można oddać się degustacji doskonałych trunków w towarzystwie naturalnych i smacznych specjałów kuchni regionalnej.

Toskania może poszczycić się bogatym kalendarzem wydarzeń kulturalnych, religijnych i folklorystycznych: od Palio w Sienie i karnawału w Viareggio, znanego również za granicą, poprzez Giostra del Saracino w Arezzo, czy Scoppio del Carro we Florencji w Niedzielę Wielkanocną, a kończąc na niezliczonych festynach ludowych.